Wat doet een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger? 

Het verlies van een dierbare is een van de moeilijkste momenten in een mensenleven. Tijdens deze verdrietige periode kan het overweldigend zijn om alle zaken rondom de uitvaart te regelen. Dan is het fijn als er iemand is die u hierbij kan ondersteunen en u kan begeleiden. Dat is wat een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger voor u kan doen. Maar wat doet een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger dan precies? En is er een verschil tussen deze twee begrippen? Wij vertellen u er graag meer over.

Het verschil tussen een begrafenisondernemer en een uitvaartverzorger

Allereerst is er natuurlijk de vraag of er een verschil is tussen een uitvaartverzorger en een begrafenisondernemer. Daar kunnen we heel kort en bondig ‘nee’ op antwoorden. De termen worden door elkaar gebruikt, maar komen op hetzelfde neer. Beide hebben ze betrekking op het begeleiden van nabestaanden bij het realiseren van een prachtig afscheid voor hun dierbare. Vanuit oudsher werd de term begrafenisondernemer meer gebruikt, maar tegenwoordig is uitvaartverzorger de meer gangbare term.

Wat doet een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer?

Een uitvaartverzorger staat altijd voor u klaar, om zo samen een waardig afscheid voor uw dierbare te realiseren. Of het nu gaat om een kinderuitvaart of een uitvaart voor een volwassene. Wat doet een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger dan precies? U kunt hierbij onder andere denken aan:

Begeleiding bij het regelen van de uitvaart

Begeleiding bij het regelen van de uitvaart

Een uitvaartverzorger is uw steun en toeverlaat bij het regelen van de uitvaart. Vanaf het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart staat deze voor u klaar. Een van de eerste stappen is het vastleggen van de wensen van uw overleden dierbare en u als nabestaanden. De begrafenisondernemer helpt u bij het maken van keuzes. Denk hierbij aan de locatie van het afscheid, de vorm van de uitvaart (crematie of begrafenis) en de stijl van de ceremonie.

Administratieve taken

Administratieve taken

Naast het emotionele en praktische aspect van een uitvaart, zijn er ook tal van administratieve taken die moeten worden afgehandeld. De uitvaartverzorger zorgt voor de overlijdensakte, neemt contact op met instanties zoals de gemeente en de kerk en regelt de vergunningen voor de begrafenis of crematie. Deze taken kunnen bijzonder ingewikkeld en tijdrovend zijn, vooral in een periode van rouw. Het is dan ook fijn dat u daar zelf niet over hoeft na te denken.

Coördinatie van de uitvaart

Coördinatie van de uitvaart

De begrafenisondernemer coördineert tevens alle aspecten van de uitvaart. Dit omvat het regelen van de rouwkaart, het samenstellen van het drukwerk en het organiseren van het vervoer voor de overledene en de nabestaanden. Hieronder valt ook de rouwstoet, waar vaak regels aan verbonden zitten. Tevens wordt het contact met de begraafplaats of het crematorium door de uitvaartverzorger onderhouden. Door deze coördinatie wordt ervoor gezorgd dat de uitvaart soepel en respectvol verloopt.

Wat doet een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger nog meer?

Eigenlijk kunt u dus zeggen: wat doet een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger niet? U wordt geheel ontzorgd in alle aspecten van de uitvaart, zodat u alle tijd heeft om afscheid van uw dierbare te nemen. Het enige wat u hoeft te doen is vertellen wie uw dierbare was en wat uw herinneringen zijn. Deze kan de uitvaartverzorger allemaal in de uitvaart verwerken, zodat u een persoonlijk afscheid kunt realiseren. Daarnaast kunt u rekenen op:

  • Voorbereiding van het lichaam. Dit betekent het wassen en aankleden van de overledene, het opbaren in een kist en, indien gewenst, het balsemen van het lichaam.
  • Steun en persoonlijk contact. Tijdens het begeleiden van de voorbereidingen van de uitvaart kunt u rekenen op steun en persoonlijk contact. De begrafenisondernemer is er voor u en biedt een luisterend oor, om u door deze moeilijke periode heen te helpen.
  • Nazorg. De dienstverlening van een begrafenisondernemer stopt niet na de uitvaart. Vaak wordt er namelijk ook nazorg aangeboden aan u als nabestaanden. Denk hierbij aan het regelen van de dankbetuigingen, het verzorgen van de grafsteen en het ondersteunen van u als nabestaanden bij het afwikkelen van de nalatenschap.

Het antwoord op de vraag ‘wat doet een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger’ is nu hopelijk duidelijk. Waar het op neerkomt is dat hun werk van onschatbare waarde is in een tijd van verdriet en verlies. Zij nemen u alle zorgen en regelwerk uit handen, zodat u zich kunt richten op het afscheid nemen van uw dierbare. Door hun empathie, professionaliteit en brede scala aan diensten, zorgen zij ervoor dat de uitvaart een respectvol en persoonlijk afscheid wordt. Heeft u een dierbare verloren? Dan wensen wij u heel veel sterkte.