Binnenkomst

De locatie waar het afscheid plaats zal vinden is in het begin nog leeg. Aankleding van de locatie kan al wat sfeer geven waardoor er alvast een andere herinnering zal achterblijven, maar de binnenkomst kan daadwerkelijk een verschil maken.

Foto

‘We zaten met elkaar op de voorste rij in het crematorium. We hoorden hoe de uitvaartverzorger onze gasten uitnodigde om binnen te komen en in stilte plaats te nemen.

Ik hield mijn adem in van spanning. Wij wisten al wat er zou komen, iets heel anders dan wat gangbaar is.

Op het scherm stond een lachende foto van mijn zus. Ze straalde, zoals alleen zij dat kon. Achter ons hoorden we de mensen voorzichtig een plek zoeken.

De stilte bleef, ook toen de deur werd dicht gedaan.

Er was even helemaal niets dan de prachtige foto van de bijzondere vrouw waar wij allemaal afscheid van namen. Stilte en liefde, heel veel liefde.’

En toch was die warme lach op haar gezicht en geruststellende warme gedachte…

Bloem

‘We hadden op de kaart gevraagd of mensen voor mijn dochter een bloem mee wilden nemen. Dit mocht elke bloem zijn, als zij hem maar bij haar vonden passen.

Wat we te zien kregen was overweldigend. Toen de deuren van de aula open gingen liep iedereen eerst langs haar kist en legde daar de bloem op.

Het waren bloemen in alle soorten en kleuren. Precies zoals mijn dochter ook was…