Dementievriendelijke uitvaart

Bij Schuren Uitvaartzorg omarmen we met liefde de missie om elk afscheid, hoe complex ook, te laten plaatsvinden met begrip, zorg, en het hart vol warmte. We begrijpen dat dementie een extra laag van tederheid en empathie vraagt, en daarom hebben we ons gespecialiseerd in het organiseren van 'dementievriendelijke' uitvaarten.

Dementievriendelijke uitvaart nemen bij Schuren Uitvaartzorg

 

Onze benadering van uitvaarten gaat verder dan alleen de organisatorische aspecten; we omhelzen elk moment met een warm hart. Het bespreken van uitvaarten gaat steeds vaker over hoe om te gaan met dementie bij nabestaanden. Bij Schuren Uitvaartzorg zijn we hier nauw bij betrokken en hebben we ons gespecialiseerd om uitvaarten ‘dementievriendelijk’ uit te voeren.

Onze medewerkers hebben een bijzondere training gevolgd, zodat ze met de grootste tederheid en compassie het afscheid kunnen vormgeven. We begrijpen dat de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie niet alleen de persoon zelf beïnvloedt, maar ook de geliefden eromheen. Daarom staan we klaar met advies en ondersteuning, zowel voor de dementerende persoon als voor de nabestaanden en ook als de dementerende persoon juist de nabestaande is.

 

Dilemma’s rondom dementie en afscheid

Als een of meerdere nabestaanden te maken hebben met dementie, ontstaan er vaak complexe vraagstukken over het afscheid en het verlies. Onze benadering zorgt ervoor dat we niet alleen praktische antwoorden bieden, maar ook een luisterend oor en een troostende hand. Veelvoorkomende vragen zijn:

 • Oma heeft dementie en nu is opa overleden… Moeten we oma vertellen dat opa dood is?
 • Is het verstandig om oma afscheid te laten nemen?
 • Kunnen we oma meenemen naar de uitvaart?

Deze dilemma’s raken diep en hebben een impact op het welzijn van alle betrokkenen. Onze ervaren medewerkers begrijpen dat er geen one-size-fits-all antwoord is en staan klaar om u te begeleiden in het vinden van de juiste weg.

schommel

Wat is een dementievriendelijke uitvaart?

Dementie is een aangrijpende ziekte, zowel voor de persoon die eraan lijdt als voor de naasten. Een dementievriendelijke uitvaart is een uitvaartceremonie die speciaal is ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften en uitdagingen die dementie met zich meebrengt.

Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

 • Respect voor de belevingswereld
  Mensen met dementie kunnen soms in een andere realiteit leven, en het is belangrijk om deze realiteit te erkennen en te respecteren, zelfs tijdens de uitvaart.
 • Zorgvuldige communicatie
  We gebruiken eenvoudige taal, herhalen belangrijke informatie als dat nodig is en geven de persoon de tijd om te begrijpen en te reageren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de persoon niet te overweldigen met te veel informatie of emoties.
 • Aanpassing van de ceremonie
  Een dementievriendelijke uitvaart kan ook de fysieke omgeving en de ceremonie zelf aanpassen aan de behoeften van de persoon met dementie. Dit kan onder andere het verminderen van lawaai, het bieden van een vertrouwde stoel, het gebruik van herkenbare muziek en het vermijden van te lange of vermoeiende ceremonies. Het doel is om de persoon met dementie een gevoel van comfort en veiligheid te geven tijdens de uitvaart.
 • Ondersteuning voor nabestaanden
  Naast het zorgen voor de persoon met dementie, biedt een dementievriendelijke uitvaart ook ondersteuning aan de nabestaanden. Het is normaal dat zij met extra emotionele belasting te maken hebben, en daarom staan we klaar om hen te begeleiden en te helpen bij het omgaan met hun eigen gevoelens van verlies en verdriet.

Een warme hand na het afscheid

Bij Schuren Uitvaartzorg houdt onze betrokkenheid niet op na de uitvaart. We begrijpen dat het rouwproces voor dementerende nabestaanden anders kan verlopen en langer kan duren. Daarom bieden we niet alleen een luisterend oor, maar ook de warme hand van ondersteuning.

We moedigen aan om na de uitvaart contact te blijven houden met de dementerende persoon en te praten over de overleden dierbare. Veel mensen met dementie gaan deze gesprekken niet uit zichzelf aan, maar het kan therapeutisch zijn om herinneringen te delen en te koesteren. We begrijpen echter ook dat herhaalde herinneringen verdrietig kunnen zijn, en we zullen altijd aandachtig luisteren naar de behoeften van de dementerende persoon. Soms is het beter het te laten rusten.

Voorlichting over dementievriendelijke uitvaarten

Voorlichting over dementievriendelijke uitvaarten

Bij Schuren Uitvaartzorg delen we graag onze expertise en bieden we waardevolle tips voor het omgaan met dementie voor, tijdens en na het afscheid. We zijn er niet alleen om de uitvaart te organiseren, maar ook om te dienen als gids op het emotionele pad dat volgt.

Onze missie blijft onveranderd: we willen nabestaanden in deze uitdagende tijden omringen met liefde en begrip. Dementie mag dan een extra toevoeging zijn, maar het verandert niets aan de warmte en toewijding waarmee we ons werk doen.

Maak een afspraak