Woord-
dienstbegeleiding

Woorddienstbegeleiding, het unieke levensverhaal van uw dierbare in woorden vatten. Dat betekent het vertellen en vertalen van unieke gebeurtenissen, het delen van herinneringen. Van inspirerende en bijzondere verhalen of juist die momenten die zo typisch voor uw geliefde waren. Dat vullen we aan met video of ander beeldmateriaal zodat we het leven van uw dierbare zo nauwkeurig mogelijk weerspiegelen. De woorddienstbegeleider staat u bij en draagt het levensverhaal op passende wijze voor tijdens de afscheidsdienst.

Woorddienstbegeleiding: De verwoording van het leven

Bij de organisatie van de afscheidsdienst komt veel kijken. Bij Schuren Uitvaartzorg begeleiden we u voor, tijdens en na de afscheidsdienst. Ook het spreken tijdens de afscheidsdienst kan hier een onderdeel van zijn via een woorddienstbegeleiding. Daarbij kondigen we andere sprekers en muziek aan of lezen we persoonlijke teksten voor als u ervoor kiest dat niet te doen of als het even niet lukt. Tijdens een kerkdienst neemt meestal de voorganger of pastoor deze taak op zich.

 

Meer dan alleen woorden

Ook als u zelf geen toespraak wilt houden of de ceremonie wil begeleiden, bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van een woorddienstbegeleider.

 

De woorddienstbegeleiding vangt het levensverhaal van uw dierbare in woorden. Dat gaat verder dan feitelijke informatie: het levensverhaal legt de essentie vast van wie iemand was, wat hij of zij heeft betekent en de bijzondere momenten die ze hebben gedeeld.

 

Het delen van herinneringen is een krachtig onderdeel van de woorddienstbegeleiding. Familieleden, vrienden en geliefden delen persoonlijke herinneringen en verhalen die het karakter en de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelen. Het vertellen van verhalen en anekdotes brengt daarnaast de persoonlijkheid van de overledene tot leven. Deze verhalen zijn vaak doorspekt met emotie, humor en liefde, en ze versterken de verbinding tussen de aanwezigen.

Naast woorden kan beeld- en videomateriaal worden gebruikt om het leven van de overledene visueel te documenteren. Dit omvat foto’s van speciale momenten, video’s van gedeelde avonturen en beelden die het verhaal van hun leven illustreren.

Samen met de nabestaanden verzamelt de woorddienstbegeleider de verschillende elementen en presenteert hij of zij ze op een gevoelige en respectvolle manier. Daarmee schilderen we een getrouw portret van het leven van de overledene. Het is een eerbetoon aan de persoonlijkheid, de passies en de betekenis van uw dierbare. Zo ontstaat er voor de nabestaanden en gasten verbinding en een diepgaand begrip voor wie de overledene was. Dit biedt een troostende herinnering aan hun leven.

Tips woorddienstbegeleider:

Tips woorddienstbegeleider:

  • Spreken tijdens een afscheid kan heel waardevol zijn en als belangrijk eerbetoon gelden aan de herinneringen die gemaakt zijn.
  • Neem de tijd om de toespraak voor te bereiden en oefen desnoods een aantal keer.
  • Door het uitschrijven van een toespraak schrijft u ook wat emoties van u af.