Cremeren, begraven of natuurbegraven

Een van de belangrijkste beslissingen die gemaakt moet worden, is de keuze voor de manier waarop we zorg dragen voor onze dierbaren na het overlijden. Met een vreemde bewoording heet dat ‘lijfelijke bezorging’. Sommige mensen kiezen een vaste plek om naartoe te gaan, terwijl anderen liever een andere manier kiezen om hun dierbare dichtbij te houden, als een blijvende herinnering.

Begraven

De keuze om te begraven komt vaak vanuit het verlangen om een speciale plek te hebben waar nabestaanden naartoe kunnen gaan. Een plek waar ze hun dierbare herdenken en samen herinneringen ophalen. Maar begraven biedt de familie en vrienden ook de gelegenheid om hun dierbare tot aan het graf te begeleiden, als een laatste groet en eerbetoon. Een mooie gedenksteen met de naam symboliseert de voortdurende aanwezigheid en liefdevolle herinnering aan degene die er niet meer is.

Zowel bij een kerkelijke, gemeentelijke, of een natuurbegraafplaats is er sprake van onderhoud en grafrechten.

Natuurbegraven

Natuurbegraven gaat verder dan alleen een graf. Het is een plek om naartoe te gaan in een natuurlijke, vrije omgeving. Er is vaak meer ruimte en de begraafplaats heeft een natuurlijke, vaak bosrijke uitstraling. Hier, in de natuur, kunnen uw gedachten de vrije hand krijgen. Daardoor ontstaat een open gevoel.

Met meer ruimte en een bosrijke uitstraling zijn deze begraafplaatsen gekenmerkt door natuurlijke elementen zoals boomschijven en keien. Hier is ook een ruimte waar u afscheid kunt nemen en hier kunt u zelfs buiten de afscheidsceremonie invulling geven.

Een natuurbegraafplaats kenmerkt zich als duurzame invulling als natuurgraf.

 

Cremeren

Steeds vaker kiezen mensen voor crematie. Vaak vanwege de flexibiliteit die de asbestemming biedt. Er zijn na de crematie verschillende mogelijkheden voor de asbestemming, zoals thuis bewaren, verwerken in een eigen monument, alsnog begraven, uitstrooien of verwerken in een sieraad. Er zijn geen grafkosten en geen begraafplaats die onderhouden moet worden.

 

De crematiedienst bij Schuren Uitvaartzorg vindt plaats in een crematorium. Natuurlijk gaan we zorgvuldig en respectvol om met de as van de overledene. We gebruiken een vuurvast steentje als identificatie.

 

Na één maand kunnen we u de asbus overhandigen. We kunnen de asbus ook langer voor u bewaren. U heeft dan ook de tijd en ruimte om de mogelijkheden te bekijken van fysieke herinneringsproducten zoals urnen en sieraden om uw herinneringen te koesteren.

 

 

Tips om over na te denken bij de keuze cremeren, begraven of natuurbegraven

Tips om over na te denken bij de keuze cremeren, begraven of natuurbegraven

 

  • Wil ik mijn dierbare dicht bij mij dragen?
  • Zijn er al familieleden welke in het verleden overleden zijn en welke keuze is hier gemaakt.
  • Zijn er nabestaanden bereid om onderhoud uit te voeren op de begraafplaats en voor welke termijn?
  • De afscheidsdienst en wijze van ‘lijfelijke’ bezorging kan los van elkaar gezien worden.

 

schommel